myslím si, že toto je jedna z nejhorších otázek, která může padnout...odpoveď je velice těžká, a v pár větách téměř nemožné odpovědět.
Je plno faktorů, keré tuto volbu ovlivňují. I když se to nebude zdát, povětšinou to skončí u finanční částky, kterou chci do aparátu věnovat. Za další...jaké téma mě asi nejvíce oslovuje...Mám již nějaké povědomí o fotografii včetně nějakých teoretických základů?...Chci se v této činnosti dále vzdělávat?...Chci s pořízenou fotografií dále pracovat? Tj. zpracovávat ji dále nějakým tím specializovaným programem? Můj předřečník "lovisa" zmiňuje full frame...a dále používá termím "jen" APS-C. Již zde je první rozhodnutí ...do jakého formátu chci fotit (fullframe, aps-c, mikro 4/3), chci zásadně používat RAW? Osobně se domnívám, že když nebudu počítat s tím, že chci dělat zvětšeni, v řádu metrů, je full frame vyhozené peníze. Sázím 100:1, že dobře naexponovaná fotka, správně zpravovaná, při normální velikost tak nikdo nepozná či je to z full frame, či aps-c nebo mikro 4/3. Takže co je dobré pro začátečníka?...Já se za začátečníka nepovažuji, fotografií se zabývám již mnoho let, dělal jsem ještě i klasiku na čb film, kdy jsem si vše i vyvolával atd. V současné době pracuji buď se SONY APS-C, a nebo na cestách s Panasonikem G9 - mikro 4/3. Vše bezzrcadlo. Do klasické zrcadlovky bych nikdy peníze neinvestoval. Fotím ve své podstatě výhradně architekturu a krajinu, dáli se to tak říci. Občas zabrousím i do jiného tématu. Ale důležité je to, že klasická zrcadlovka mi nikdy nebídla něco, co bych u bezzrcadla neměl...naopak. Vždy mi práce s bezzrcadlem připadala mnohem pohodlnější a příjemější...Je třeba si totiž uvědomit jednu základní věc, a to si tak nějak nikdo nechce přiznat, že oba systémy obraz zpracovávají naprosto shodným způsobem...Takže ta otázka je tu znova, co je dobré pro začátečníka? Já si myslím, že to co se mu bude líbit, co si v krámu vyzkouší a který aparát mu skutečně sedne do ruky. Na to cestování bych na tu G9 nedal dopustit...a v poslední době zjišťuji, že již více fotek mám z mikro 4/3 než z toho APS-C. Je ale pravda, že např. právě ta G9 asi pro úplně začínajícího fotografa není...asi něco jednoduššího by bylo příhodnějšího. Na druhou stranu je také pravda, že současné aparáty toho nabízejí tolik, že je pak skutečně jedno do čeho sáhnout. Tak nějak jsem nezmínil mobil. Dneska jde fotit i do mobilu a v rámci objektivnosti přiznávám, že i s ním jdou dnes vytvořit velice pěkné snímky, ale jsem nadále přesvědčen o tom, že na vážnou práci to stále není a patřím do té skupiny, která focení s mobilem neuznává :-), to ať si každý již přebere sám...